Elzinga Duurzaam

Al jaren een gewoonte

Duurzame keuzes maken in de bedrijfsvoering is bij de Elzinga Groep heel gewoon. Dat doen we al jaren. We zijn altijd bezig om te kijken welke keuzes, gedragsveranderingen of aanpassingen kunnen zorgen voor een zo’n laag mogelijke belasting van het milieu. We vertellen graag over een aantal duurzame keuzes die bij ons zo gewoon zijn.

Detailinformatie over onze CO2 Footprint en onze Emissie-inventaris, vindt u hier.

Certificering
Sinds 2014 is de Elzinga Groep CO2-gecertificeerd op niveau 3. Dit betekent dat we precies weten welke uitstoot we produceren en met die kennis ook actief kunnen sturen op een zo’n laag mogelijke uitstoot. Dit doen we dan ook.

Effectief sturen op lage emissie
Zo kiezen we bijvoorbeeld bewust voor zuinige machines die minder brandstof gebruiken. Hierin lopen we graag voorop. Maar onze maatregelen gaan verder: ook de verlegde uitstoot van CO2 willen we beperken. Bijvoorbeeld door onze banden extra goed te controleren en onderhouden. Zo slijten ze minder snel en hoeven we dus ook minder snel een beroep te doen op nieuwe productie.

Biologisch afbreekbare motorolie
Al sinds 1990 gebruiken we biologisch afbreekbare motorolie voor onze machines. Enerzijds om zo het risico op natuurschade te beperken, mochten we aan de waterkant onverhoopt geconfronteerd worden met een lek. De olie die wij gebruiken brengt geen blijvende schade toe in zo’n geval. Anderzijds omdat het uiteindelijk duurzamer is: met dit type olie doen we veel langer per liter. We hoeven dus minder vaak olie in te kopen. En dat bespaart.

Duurzame keuzes in machines
Niet alleen in brandstof kiezen we bewust; dat geldt ook voor het aankopen van ons materieel. Volgend jaar wordt bij ons de eerste machine geleverd die eigen energie regenereert. Veel duurzamer wordt het niet. We zijn dan ook erg benieuwd naar de ervaringen.

Ook in ons ander materieel kiezen we altijd de duurzaamste opties. En we passen huidige machines aan zodat ze minder uitstoten en langer meegaan, bijvoorbeeld door een start-stopsysteem te implementeren waardoor kranen na 2 minuten inactiviteit vanzelf uitgaan. Ook dat scheelt uitstoot en de machines hoeven minder snel te worden vervangen. Dagelijks kijken we naar mogelijkheden om nóg zuiniger en nóg milieuvriendelijker te kunnen werken.

Groene stroom en innovatief kachelsysteem
De Elzinga Groep gebruikt uiteraard groene stroom in alle gebouwen van het bedrijf. In 2018 zijn 754 zonnepanelen geplaatst. Hiermee leveren we een belangrijke bijdrage aan de maatschappelijke verplichting om zo zuinig mogelijk met onze planeet om te gaan. Met de zonnepanelen wekt de Elzinga Groep meer stroom op dan ze gebruikt. Daarnaast is er destijds bij de bouw van het nieuwe kantoor gekozen voor een innovatief en extra zuinig kachelsysteem. Dit systeem koelt en warmt, maar heeft als voornaamste voordeel dat het een rendement kent van soms wel 400%.

GMP Certificering
Elzinga Groep is GMP gecertificeerd. Dit certificaat wordt uitgereikt aan bedrijven die aan alle kwaliteitsnormen voldoen rondom het werken met (rest)producten in de diervoedersector. In de certificering wordt niet alleen rekening gehouden met bijvoorbeeld de kwalificaties van de medewerkers, de administratie rondom werkprocessen, veiligheidsvoorschriften, kwaliteitsborging, maar ook naar milieubesparende maatregelen. En dat past goed bij ons duurzame karakter. Met deze certificering zijn we ook opgenomen in het openbare register van het productschap.

Vragen over onze maatregelen op het gebied van duurzaamheid? Neem dan gerust contact op.